Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

Πολλοί λένε ότι ο Καζαντζάκης... πίστευε τελικά σε θεό!!!

Ο συνάδελφος (ιστολόγος) κ. Γιώργος Κρητικός, ανάρτησε πριν από λίγο στο μπλογκ του ένα θέμα με τίτλο: «Ημερίδα για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη στη Βουλγαρία.»


Εκεί διαβάζω ότι: «Όπως είπε ο κ. Βασιλικός, τον Νίκο Καζαντζάκη "απασχολούσαν ο Χριστός, ο Βούδας, ο έρωτας, ο θάνατος...Τα μεγάλα ερωτηματικά και οι παντοτινοί προβληματισμοί του ανθρώπου.».
 

ΣΧΟΛΙΑΖΩ:

Πολλοί δε λένε ότι ο Καζαντζάκης πίστευε τελικά σε θεό, δεν ήταν άθεος!!!
Αυτό μου θύμισε και το Δήμο Μούτση που τραγούδαγε ότι «έχει ένα θεό μέσα στην κοιλιά του», ή ότι θεός είναι η κοιλιά του, κάτι τέτοιο!


Αλλά και ο Καζαντζάκης έχει στο ενεργητικό του ένα σχετικό παρατράγουδο, στο βιβλίο του «Ασκητική» (!) και στο κεφαλαίο το σχετικό για τη «σχέση θεού και ανθρώπου», όπου γράφει μεταξύ άλλων:


«Ο Θεός μου δεν είναι πάνσοφος. Το μυαλό του είναι ένα κουβάρι από φως και σκοτάδι και πολεμάει να το ξετυλίξει μέσα στο λαβύρινθο της σάρκας».

Αυτός λοιπόν (ο Καζαντζάκης) δεν τον είχε το «θεό» στη κοιλιά του (όπως ο Μούτσιος), αλλά αλλού: Στο μαλλιά, ή «μυαλά κουβάρια» μυαλό του. Ένα «θεό» όμοιό του, προφανώς, χαμένος και αυτός σε ένα λαβύρινθο της «σάρκας».

Ο αμερικάνος εραστής του ο παπάς, τον είχε μυήσει σχετικά; Και πού;

...στα «ιδιαίτερα» τους (τα ομοφυλοφιλικά) μαθήματα της βίλας της Κηφισιάς;

Δεν υπάρχουν σχόλια: